Temizlik ve Hijyen

tEMİZLİK

Temizlik ve Hijyen Nedir, Ne Önemi Vardır ?

Sağlına zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.

Her insan kendi temizliğinden sorumludur. Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.

Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.

Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olası değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü başkalarıyla paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarıdır.

Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir…

TEMİZLİK:

Görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır

HİJYEN :

Sağlıklı ortamın korunması ve ortamın mikroplardan arındırılmasıdır.

TEMİZLİK VE HİJYENİN ÖNEMİ:
Temizlik, sağılığı korumanın birinci koşulu ve kuralıdır.

Hijyenin sağlanmasıyla, kişiler patojen mikroorganizmalardan ve parazitlerden arınmış olduğu için her hangi bir bulaşıcı hastalığı da başkalarına bulaştırmazlar.
HİJYENİK UYGULAMALARIN AMAÇLARI:
Vücut salgılarının , atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak.

Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak.

Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek.

Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.

SİPARİŞ