Makine Halısının Yıkama Şekli

bursa halı yıkama

Makine Halısının Yıkama Şekli

Makine halısının yıkama şekli denince dokuması makine ipliği türünde olan halılar akla gelmelidir. Halılar Yıkama esnasında dokunma şekline, iplik yapısına, iplik boya cinsine göre ayrıma tabi tutulurlar. Örneğim bir el dokuma halı ile bir makine halısının yıkama prosesleri aynı değildir. Bundan dolayı ayrım yıkama işleminin başında olmazsa olmazlardandır. Şimdi yıkama işlemini veya bize göre yaptığımız yıkama tavsiyesi maddelerini inceleyelim.

1- Cinslerine Göre Ayrım

Halılar önce çeşitlerine göre ayrım yapılır. Çünkü el halısı, kök boya, ipek, yarı panzot, hint kilimi, floş iplikli halıların hepsinin yıkama şekli farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Makine halısı sınıfına giren türler ; polyester, orlon, akrilik v.b tür ipliğe sahip kök boya içermeyen, sentetik boyalı ipliğe sahip halılar dır. Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse halk diliyle atlas, merinos, şagy, leke tutmaz, allerjik olmayan halıların hepsi.

Bazen makine halısı sınıfında olan halılarda da renk dağılmaları olabilmekte veya el halısı gibi kimyasala tepki vermektedir. Onun için farklı tür bir halı ile karşılaşınca görünmeyen bir köşesinde mutlaka demo yapılmaktadır.

2- Toz Alma ve Ölçüm

Halıların toz alımı genelde merdaneli makinelerle yapılmaktadır. Bazı firmalarda toz alma kasnakları bulunmaktadır. Halıların ölçümü mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde birbirine yakın halıların m2 tahminlerinde yanlışlık yapılabilir. Buna mahal vermemek için mutlaka ölçüm yapılmalıdır.

Yıkama işlemi

Ayrımı yapılmış halılar, halı yıkama alanına alınmaktadır.Biz makine halısı yıkama işleminde otomatik makine kullanmıyoruz. Bunun sebebi ise otomatik makinelerde halı yıkama işleminin sonucunun iyi olabilmesi için yıkama işleminden önce halıların kimyasal su ile dolu bir havuzda bekletilmesi gerekmektedir. Takdir edersiniz ki 6 – 7 yüz litrelik bir havuzun suyunu sık aralıklarla değiştirmek mümkün olamayacağı için ; kedi, köpek beslenen bir müşterinin halısı ile namaz kılan bir müşterinin halısını veya içki içmiş ve kusmuş müşterinin halısını aynı havuza atmak gerekecektir. Bunu hem müşteri kabul ve tasvip etmez hemde hijyenik değildir.

Diğer taraftan halılar otomatik makineye girince sonucu çıkışta veya sıkım işleminden sonra askılarda görebilmek ikinci dez avantajdır. Bu yüzden firmamızda halılar özenle tek tek yıkanmakta lekeli bölgelere tek tek lokal müdahaleler yapılabilmektedir. Çıkan sonuç ise anında görülebilmekte gerekirse ikinci bir yıkamaya alınabilmektedir.
Bizim Yıkama işlemimize Gelince!

Yıkama alanındaki halılar güzelce ıslatılır. iyice suyu almış halılar yağmurlama şeklinde şampuanlanır ve bir süre bekletilir. Şampuanla kirleri gevşeyen halılar dakikada 170 devir makinelerle daire şeklinde fırçalanır. Fırçalama esnasında kalan lekelere o an lokal işlem uygulanır. Şampuanlanması biten halılar daha sonra birinci durulama işlemine tabi tutulur.

Durulama işleminden sonra yumuşatıcı kullanılır Akabinde ikinci durulama yapılır. Durulama yapılırken tahta gelberi veya çekçek yardımı ile kaba köpük halıdan uzaklaştırılır. Durulama işlemine halının ipliğinin yüksekliğine göre halının altından su vererek devam edilir. Burada halıların altına kesinlikle zaruret yok ise fırça vurulmaz. Sebebine gelince bildiğiniz üzere halı ipliklerinin atkılarının olduğu bölge burasıdır. Bağlarda oluşan deformasyon halının o bölgeden iplik dökülmesine sebebiyet verecektir.

Sıkama işlemi
Durulaması yapılan halılar sıkmaya alınır. Her biri 1500 devirde durulama suyu verilerek yaklaşık beş(5) dakika sıkılmaktadır. Sıkma işlemi su kesilene kadar devam eder. Bu şekilde halının % 95 nemi alınmış olur.
Sundurmada Havalandırma

Firmamız tekstille alakalı hiç bir üründe kesinlikle ısı kullanmamaktadır. Bu koltuk olsun, halı olsun farketmez. Halılar sıkma işleminin ardından yarı kapalı sundurmalarda havalandırmaya alınır. Havalandırma işlemi genellikle bir gün sürer. Fakat çok nemli havalarda, don olduğunda, sis olduğunda, rüzgarlı yağmur veya kar olduğunda halıların kuruması geç olabilmektedir. Bunun için böyle zamanlarda müşteriler bilgilendirilmektedir. Halıları ona göre alınmaktadır. Şirket prensibi olarak fabrikamızdan kesinlikle nemli halı çıkartmayız. Sonucunda müşteri kaybı dahi olsa…

 

Hav ve Leke Kontrol

Kuruyan halılar leke ve hav kontrolüne alınır. Yıkama esnasında görülmeyen veya ıslakken çıkmayan lekelere son müdahale burada yapılmaktadır. Lekesi çıkmayan halılara çıkarılamadığına dair bilgi iliştirilir. Daha sonra üzerinde kalan iplikler, hav, saç gibi maddeler çeşitli araçlarla temizlenir ve halı rulo hale getirilir. Akabinde poşetlenerek sevkiyata gönderilir.

Sevkiyat

Son kontrolleri yapılmış ve rulolanmış ve poşetlenmiş halılar dağıtım günü ve adreslere göre ayrılarak istiflenir. Günü gelen halılar bölgelere göre sıralanarak araçlara yüklenir. Müşterilere tahmini teslim saati bildirilerek sevkıyat yapılır.

Makine halısının yıkama şekli özetle bu şekilde gerçekleştirilmektedir.

5 thoughts on “Makine Halısının Yıkama Şekli

Bir yanıt yazın

SİPARİŞ