Kilim Yıkama
Kilim Yıkama
Kilim Nedir ?
Kilimin halıdan çok daha eski dönemlere uzanan bir öyküsü vardır. Yoğun olarak göçebe Türklerin sergi, örtü, hatta At eğerinde kullanıldığının görüldüğü kilim göçebe toplumlarda taşıma ve yayma kolaylığı sağlamıştır. Kilim atkı ve çözgü şelinde yatay dikey geçirmelerle ve çok değişik desenlerde üretilmiştir. Kilimler kültür ün ve ananelerin işlendiği tablolardır bir bakıma. Genel olarak kök boyalı yapılan kilimlerin yüzlerce yıl renklerinde atma olmamıştır.
Kilimler genelde koyun ve keçi yününden üretilmekte idi. Günümüzde çok değişik malzemelerden de yararlanılmaktadır. Koyun kırkımının ardından yıkama ve eğirme işlemine tabi tutulan yünler iplik haline getirildikten sonra çileler halinde boyama işlemine tabi tutulmaktadır.
Boyama işlemi için doğal taş. yaprak, kök, bitki gövdeleri, ağaç kabukları ve çiçeklerinden yararlanılarak yapılan ve kökeni çok eskilere dayanan ve bizimde göçebe yaşantılarımız döneminde ticaretimizin ana temellerinden biri olan kök boyalar yapılarak bu iplikler bu boya kazanlarında kaynatılarak boyama işlemi gerçekleştirilir. Boyanan iplikler güneşte kurutulur. Bu boyalar yıllarca hep canlı kalırlar. Bu iplikler dokunacak kilimin desenine göre alınarak tezgahlarda dokuma işlemi gerçekleştirilir.
Kilimlerimizde çokça bize ait Anadolu motifleri yer almaktadır.
Günümüzde bu kilimler kumaşlardan, plastiklerde, sentetik, polyester ipliklerden de üretilmektedir. Tabii geleneksel kilimler gibi dayanıklı değillerdir.
Genelde yer sergisi olarak kullandığımız kilimlerimiz sürekli ayayk altında olmasından ötürü tozlanmakta, ayak neminden ve yağından dolayı kirlenmekte, değişik nedenlerle lekelenmektedir. Evimizin nadidelerinden olan bu kilimlerimizin yılda en az bir kez yıkattırılması gerekmektedir.
Kilim Yıkama Nasıl Yapılır ?
Günümüzde kilim üretiminde bir çok materyal kullanılmaktadır. Kök boyalı iplik, kimyasal boyalı iplik, kumaş v.b. Tabii ki bu değişiklikte yıkamada farklılıklar gerektiriyor. Kök boya haricindeki kilimler bir makine halısında uygulanan yıkama şeklinde yıkama işlemine tabi tutulurken Kök boya kilimler ise kök boya halıların yıkama tekniğinden de farlı bir yıkama şekli ile yıkama işlemine tabii tutulur.
Gerçek kök boya halılarda ki boya dağılmaları çözülebilmektedir fakat diğerleri için bu söz konusu değildir. o nun için bu kilimlerinizi yıkatırken profesyonel bir firmadan yardım almanız sizlerin yararına olacaktır.